GÜNEY KORE VE JAPONYA ARASINDA YENİ GERİLİM: FUKUŞİMA'NIN SULARI

Fukuşima Nükleer Santrali: Güney Kore ve Japonya Arasındaki Suların Boşaltılması Gerginliği ve Uluslararası Tepkiler

Güney Kore ve Japonya arasında Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nin radyoaktif atık sularının denize tahliye edilmesi konusunda yeni bir gerginlik yaşanıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Güney Kore'ye gerçekleştirdiği üç günlük ziyaret kapsamında ana muhalefetteki Demokrat Parti (DP) yetkilileriyle bir araya geldi ve radyoaktif atık su tahliye planının uluslararası standartları karşıladığı sonucuna vardıklarını açıkladı.

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre, DP Sözcüsü Woo Won-shik, UAEA'nın tahliye planını desteklemesinden dolayı üzüntü duyduklarını ve kamuoyundaki endişeleri dile getirdi. Woo, Japonya'nın lehine ön yargılı olduğunu iddia ederek UAEA'yı eleştirdi ve komşu ülkelerdeki etkileri yeterince araştırmadan bir sonuca varıldığını belirtti.

DP Milletvekili Wi Seong-gon ise Japonya'nın diğer alternatifleri göz önünde bulundurması gerektiğini ve UAEA'yı planı gözden geçirmeye çağırdı. Grossi ise Güney Kore halkının endişelerini anladığını ve konuyu ele almak için ülkeyi ziyaret ettiğini belirtti. Tahliye planının uluslararası güvenlik standartlarına uygun olduğunu vurgulayan Grossi, tahliye sürecini izlemeye devam edeceklerini söyledi.

Japonya, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki reaktörlerin soğutulması sırasında oluşan radyoaktif maddeleri içeren atık suları denize boşaltma planını Nisan 2021'de duyurmuştu. Bu plan, Çin, Güney Kore ve Tayvan gibi komşu ülkelerden tepki almıştı.

Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali, 2011 yılında meydana gelen büyük bir deprem ve ardından gelen tsunami sonucunda nükleer erimelere maruz kalmıştı. Bu olayın ardından santralin çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmişti.

Yorumlar